Et reisebrev fra React Alicante

Det er lærerikt og interessant å gå på konferanse. Det koster også tid og penger.
Og ofte legges videoer fra foredragene ut på internett etterpå hvor man kan nyte dem gratis. Hvorfor skal man da dra på konferanser?

Det er hardt å forsvare å dra på konferanser, hvis det eneste utbytte man skulle få av det, var å se og høre noen flinke folk prate om faget sitt. Dette kan man utmerket godt gjøre fra sofakroken nå til dags. Og det er det også mange som gjør. Det er egentlig en fantastisk tid vi lever i, hvor man med internett kan få med seg alt fra der man ikke er. Konferanser skulle man da tro har utspilt sin rolle.

Vel, så enkelt er det ikke. Det er nemlig mye mer ved konferanser enn kun de faglige minuttene Fritz, Ivan, Charlie, Synne og Maria presenterer. For det første tar man seg fri fra dagens kjas og mas, og tilbringer dagen kun til forelesninger. Det er ingen kollegaer som spør om hjelp, partner som maser om oppvask eller barn som vil bli hentet. Man setter av en liten begrenset periode kun til dette formålet.
For det andre innebærer det ofte en reise til et annet sted. Man får ofte et par dager med annen mat, og kanskje et annet klima og språk. Det kan føles litt som en miniferie på kvelden.
Det tredje, og kanskje fineste, er at man møter mange mennesker. Man kan nettverke litt og snakke med andre utviklere. Ofte kommer de fra hele verden. 
I Scelto setter vi det sosiale svært høyt! Hvor ofte kommer du hjem og forteller katten din at du har hatt det nesten litt for trivelig på jobb? Eller at du lærte så mye at hodet måtte ta en pause? Det er samtaler alle burde ha ofte, dog skapning kan skiftes ut. Ved å øremerke ressurser i budsjettet, blir det sørget for at vi i Scelto kan ha fagkvelder og gå på kurs for å holde det faglige nivået oppe. Det er også viktig å arrangere middager og aktiviteter sammen, og ikke minst dra på konferanser, som denne turen til maurernes Spania.

Alicante er en fin by på sørsiden av Spania. En eldre by med mye historie. Man kan ta en kveldsvandring opp til borgen, eller tusle langs promenaden ved stranda. Det er mye god mat som skinke, ost og sjømat. Klimaet er deilig for en nordmann som kan komme fra en tidlig start på vinteren. I Alicante er det fremdeles shorts og t-skjortevær i slutten av september. Det er ikke en forferdelig dyr by å overnatte i, og det er overnattingsmuligheter i mange prisklasser. Direktefly fra Oslo gjør det også til et enkelt sted å reise.

React Alicante er en konferanse med kun én lane, hvilket betyr at en ikke trenger å følge med på programmet. Det er bare å møte opp i den eneste salen som blir brukt til foredrag. Det heter React Alicante, men de færreste presentasjonene handler egentlig om React. Den røde tråden er dog frontendutvikling. Kvaliteten kan sprike, men det er også ansett som en rimelig konferanse. Man kan derfor ikke forvente at alle skaper hallelujastemning i salen. Det er allikevel noen kjente fjes, og dessuten en del som får prøve seg for første gang. I pausene og middagene er det mulighet for både å snakke med andre deltakere samt foredragsholderne. For vårt vedkommende har det vært veldig interessant å sitte sammen med folk som jobber med biblioteker og verktøy vi bruker i hverdagen, slik som Final Form og Cypress. Ettersom konferansen ikke er så stor, så vil man kunne få  prate med alle man ønsker. På den negative siden, kan det bli litt mye reklame i noen av presentasjonene.

Hvis noen vil ha en smakebit på fra 2023, så var mine favoritter: 

1 Et foredrag om code review av Paulina Chojnowska. Hva slags reviewer ønsker du å være?
Fint, kort foredrag om å være bevisst om hvordan man responderer på PRer. Det er fort gjort å være en bedreviter, eller komme med syrlige kommentarer. Det er dog kanskje bedre for teamet, og utvikleren selv, å kanskje heller få motiverende tilbakemeldinger. Det kreves litt soft skills å legge fram synspunkter på en måte som kan hjelpe uten noen blir lei seg eller sure.

2 Et foredrag om egen app av Stefano Solinas. Tjener man penger på å lage en egen app?
En skammelig liten brøkdel av apper tjener penger. Og selv hvis den i beste fall skulle gå i pluss, så kommer andre og stikker kjepper i hjulene. De kan spamme programmet, legge ut svarene på spillet ditt, eller kanskje komme med en bedre konkurrent. Det koster ofte særdeles mye innsats i tid, penger og krefter, og det er ikke alltid denne investeringen er bedre enn faktisk bare å gå på jobb.

3 Et foredrag om Solid.js av Erik Rasmussen. Savner du egenskaper ved Knockout, men liker React?
Erik er den beste foredragsholderen de har, synes jeg, og holdt i år en intro til Solid.js. Har man holdt på med React litt, blir man vant til en del som det kanskje hadde vært deilig å være foruten. I motsetning til React, kjøres en komponent i Solid.js kun én gang, og man slipper en del mareritt med f. eks. useEffect. Det er kun DOM-elementer som er påvirket av state change som vil endre seg. Dette er et bibliotek jeg kunne tenke meg å prøve å jobbe med.

Til oppsummering kan jeg si at for de som ønsker å dra på en konferanse 2024, så er React Alicante et godt alternativ. Kostnadene, hvis man deler rom, vil ligge totalt på rundt 12000 kr for konferanse, workshops, transport, kost og losji.

Her er noen bilder fra vår konferansetur.

Klar for konferanse

Scenen konferansen har brukt de to siste gangene

Fin utsikt fra borgen

Med litt flaks kan man vinne en liten Millennium Falcon også

Et hyggelig kveldsmåltid med god tapas

Forrige
Forrige

Velkommen til Thomas!

Neste
Neste

Scelto ønsker velkommen til Emil og Lars!